עקרונות האימון האישי


קווים לדמותו של המאמן האישי כדרך להצלחת תהליך ההתקשרות בינו ובין המתאמן והשגת מטרות האימון

כמאמר ראשון בסדרת המאמרים הקצרים שאפרסם בבלוג זה, ראיתי לנכון לפתוח בהצגת קווי אופי ועקרונות להתנהגות מקצועית של המאמן האישי. קווים אלו הם בגדר המלצות מניסיון רב שלי ושל מאמנים טובים אחרים ו"אין חכם כבעל הניסיון". המאמר כתוב בלשון זכר אך מתייחס גם למאמנות הטובות והמקצועיות שבינינו.
מאמר זה אינו פונה אך ורק למאמנים אלא גם למתאמנים, מה עליכם לחפש במאמן האישי שלכם כאשר אתם רוצים לשפר את כושרכם בדרך הטובה ביותר.
אז מהי ההגדרה של "האימון האישי"?
המאמן האישי נקשר במעין חוזה אל המאומן. באימון עצמו מפעילים מאמצים גופניים על גופו של המאומן, למשך תקופה מסוימת או מספר מפגשים, בכדי להשיג תוצאות פיזיקליות הנקבעות מלכתחילה.

הגדרה זו חושפת בתוכה  בקיעים רבים שדורשים תשובות והבהרות כמו למשל, אם התוצאות הפיזיקליות שנקבעו מלכתחילה לא מושגות אך מושג שיפור במצבו המנטלי של המתאמן?
מהו בעצם אותו "חוזה" של המאמן והמתאמן והאם הוא הכרחי?
מהי אותה התקשרות  של המאמן אל המתאמן ? האם היא רק בזמן האימון או שאפשר גם לאחר האימון ל"שבת על כוס קפה ולדבר" ?
ממקצת שאלות אלו עולות תהיות רבות לגבי המסגרת שצריכה לתחום את האימון האישי כמו גם מיהו המגדיר של אותה מסגרת והאם היא מעוגנת בחוק כלשהו במדינת ישראל? כיצד ניתן ליישם מעשית את המושג "אישי" ?
לכן במאמר ראשון זה לא אענה על כל השאלות אלא רק על אחת מהן- מה זה מבחינתנו "מקצועי" ?
ראשית אגדיר על פי מילון "אבן שושן" מספר מילים שנרשמו בהגדרה עצמה:
• מאמן= מדריך, מורה המתרגל את חניכיו במקצוע גופני או טכני מסוים.
• מאומן= מחונך, מורגל במקצוע מסוים.
• אישי= 1. פרטי, השייך לאיש אחד בלבד
            2. הוא עצמו, לא על ידי שליח
• מאמץ= התאמצות, אמוץ הכוח, התגברות, השתדלות
• חוזה= כתב התקשרות, הסכם בין בני אדם בעניין מסחרי וכיוצא בזה.

ובכן, מהו "מאמן מקצועי"?
1. מכיוון שהמאמן האישי עוסק בגופנו שלנו, עליו לשלוט בכל המקצועות הרלוונטים לעיסוקו כמאמן כמו : אנטומיה, פיזיולוגיה, ביומכאניקה,אימון קטינים ועוד..
מסתבר שכמתאמנים עלינו לחפש אדם שברשותו סל ידיעות זה ומכיוון שלעיתים כמתאמנים איננו יודעים בדיוק האם המאמן אוצר בתוכו ידע זה אז נפנה ( בדרך כלל) למאמן שברשותו תעודת הסמכה מבית ספר שהוסמך לכך ונבקש ממנו לפני האימון שיציג תעודה זו.
המאמן עצמו, יכול להציג תעודת הסמכה זו למתאמן עוד בטרם ביקש המתאמן את התעודה ובכך לחזק את אמונו במקצועיות המאמן.
כ"טיפ" נוסף יכול המאמן ( ואף מומלץ בחום) להציג גם טופס או מסמך שמעיד כי רכש ביטוח אחריות מקצועיות למקרה של פציעה פגיעה וכו'.
כל המסמכים הללו יכולים להיות מצורפים כ"תיקיית היכרות" בין המאמן למתאמן ולהינתן במפגש הראשון כאמצעי ראשון לרכישת אמונו של המתאמן במקצועיות המאמן.
2. לאחר תשאול וריאיון ולאחר ביצוע של מבדקי מאמץ כאלה ואחרים, יכול המאמן לקבוע מטרות ויעדים באימון. על המאמן לקבוע מטרות ברות השגה ולשתף את המתאמן במחשבותיו המקצועיות בנושא זה. תיאום ציפיות זה יסלול דרך איכותית שבה לא תהיינה אשליות לגבי המטרות.
3. מומלץ שהמאמן ידע להנחות ולהדריך את המתאמן הן בפן הוורבלי והן בפן הטקטילי ( ידני) קרי, שמגעו של המאמן יהיה מקצועי ואתי. לעיתים בסיטואציות מסוימות דרגת הקרבה והאינטימיות בין המאמן למתאמן יוצרת מתחים או חששות, לכן על המאמן לגעת בצורה מקצועית בלבד במתאמן שלו. נרחיב את היריעה על מגעו המקצועי של המאמן במאמר נוסף בסדרה...
4. לעיתים כאשר המאמן קובע מחיר מסוים לאימון, נכנס הנושא של קבלת כסף "שחור", זאת אומרת, ללא קבלה. המאמן האישי ודרגת מקצועיותו נבחנת גם במישור זה, אסור בתכלית האיסור לעבוד כמאמן אישי ב"שחור" היות ואז כל גבולות המסגרת והחוזה עלולים להיפרץ כמו גם האפשרות שמס הכנסה "יאכל" מהכנסתו של המאמן למשך כל חייו . "כתם" מעין זה על המאמן רק יסיים את הקריירה המקצועית שלו במהירות וחבל. לכן, על המאמן האישי לפתוח תיק במס הכנסה כעוסק פטור או מורשה בהתאם להתייעצותו עם רואה חשבון מוסמך.
רוצים לשמוע עוד על מקצועיות המאמן האישי והשאלות הנוספות שעלו בתחילת המאמר ? בשבוע הבא...
להתראות
ליאור שניאור